تغذیه و ایدز (HIV) 

این مطلب به برخی از سوالات معمول در رابطه با غذا ،تغذیه و روش زندگی با HIV پاسخ می دهد. این مقاله به ما می گوید که چه نوع تغذیه ای داشته باشیم تا خوب بمانیم. شما باید بدانید که چه غذاهایی جذب داروهای ضد HIVرا افزایش می دهد و بیشترین تاثیر را روی درمان فرد دارد.

غذای سالم

تغذیه مناسب برای همه افراد اهمیت ویژه ای دارد .تغذیه نقش بسزایی در سلامت سیستم ایمنی و توانایی مقاومت بدن در برابر عفونت های فرصت طلب بازی می کند. غذای سالم به ما کمک می کند که در وزن مناسب قرار بگیریم ، و باعث کاهش خطر بیماری قلبی ،دیابت و سرطان و استئوپروز  می شود.

اگر شما مبتلا به HIVهستید  باید تغییرات عمده ای  در رژیم غذایی خود بوجود آورید. تغذیه مناسب قبل از شروع درمان بیماری نیز اهمیت قابل توجهی دارد.همچنین باعث می شود که داروهای ضد بیماری بخوبی عمل کنند.

اگر شما داروی ضدHIV مصرف می کنید باید غذای سالم تری بخورید و رژیم متعادلتری داشته باشید، در ضمن داروهای HIV تغییراتی را روی متابولیسم های چربی ها و قندها در بدن بوجود می آورد.

یک رژیم خوب شامل تعادل بین تمام انواع مواد غذایی است:

غذاهای نشاسته دار

مانند غلات ،کاساوا، نان ،موز سبز، خانواده گندم ،سیب زمینی، پاستا،برنج یا سیب زمینی شیرین.غذاهای نشاسته ای بخش اولیه  پایه رژیم غذایی محسوب می شود.  تقریبا یک سوم کل رژیم غذایی روزانه را مواد نشاسته ای تشکیل می دهد. این گروه کربوهیدرات را جهت تامین انرژی ، مواد معدنی، ویتامین ها و فیبر تامین می کنند. برنج ماکارونی و نان سبوس دار مقدار فیبر بیشتر و اغلب ویتامین و مواد معدنی بیشتری را تامین می کنند.

میوه ها و سبزیجات

میوه ها و سبزیجات تامین کننده ویتامین ها ،مواد معدنی و فیبر می باشند. سعی نمایید روزانه ۶-۵ واحد میوه و سبزی مصرف نمایید. هر واحد ۸۰ گرم و تقریبا برابر با:

یک میوه با اندازه متوسط (مانند سیب ،گلابی، پرتغال )

۲ عدد از میوه هایی مانند آلو برقانی یا گوجه سبز

یک بخش از میوه هایی مانند آناناس و هندوانه

۳ قاشق غذاخوری پر از سبزیجات(سبزیجات تازه ،کنسرو شده یا فریز شده ) ،البته سبزیجاتی مثل سیب زمینی جزء این ۵ واحد سبزی به شمار نیامده بلکه غذای نشاسته ای به حساب می آید .

یک مشت میوه های خشک شده یا یک لیوان کوچک(۱۵۰ میلی لیتر)آبمیوه تازه .

میوه ها وسبزیجات تازه بدن را در برابر سرطان ها و بیماری های قلبی محافظت می کند.این گروه چربی بسیار کمی دارند، افزایش آنها در رژیم کمک به کاهش وزن نیز  می نماید.

محصولات لبنی

محصولات لبنی مانند شیر، پنیر و ماست ؛ویتامین و مواد معدنی بخصوص کلسیم را فراهم می کند. برخی محصولات لبنی حاوی اسیدهای چرب اشباع هستند که باید به مقدار کم خورده شوند یا اینکه انواع کم چرب آن ها مصرف شوند .اگر عدم تحمل شیر را دارید ،باید از سویای غنی شده،برنج یا مالت ،سبزیجات برگ سبز ،انجیر خشک ،زردآلو و مغزهای حاوی منابع خوب کلسیم استفاده نمایید.

گوشت، مرغ ،ماهی ،تخم مرغ ،لوبیا و مغزها

پروتئین ،ویتامین و مواد معدنی را فراهم می کنند(قسمت عمده ویتامین ب ۱۲ از گوشت است).تقریبا ۱۵% غذای دریافتی روزانه باید از منابع غنی پروتئین تشکیل شده باشد.

چربی ها

روغن های پخت ،کره و مارگارین گوشت و دیگر غذاهای پروتئینی ،انرژی ،اسیدهای چرب ضروری و ویتامینهای محلول در چربی (A,D,E,K) را فراهم می کند. سعی نمایید چربی های غیر اشباع مانند روغن ماهی ،آجیل ها ؛و آواکادو،روغن زیتون و روغن های گیاهی را بیشتر مصرف کنید. چربی های اشباع مانند گوشت ،پنیر ، و کره و بسیاری از غذاهای پروسه شده غنی از کلسترول هستند.این گروه باید به مقدار کم مصرف شوند.

غذاها و نوشیدنی های پرچرب و قندی فقط باید بخش کوچکی از رژیم غذایی شما را تشکیل دهند.

این گروه میتواند منجر به افزایش وزن شما شود.

نمک و غذاهای نمکی اگر به مقدار زیاد مصرف شوند؛ منجر به افزایش فشار خون شده؛ در نتیجه احتمال سکته و بیماری قلبی را افزایش می دهد. بالغین و بچه های بالای ۱۱ سال نباید بیشتر از ۶ گرم نمک در روز بخورند ،البته کودکان کوچکتر مقدار کمتر باید در رژیم غذایی داشته باشند

برخی غذاها غنی از نمک هستند(مانند پنیر،همبرگر ، غذاهای آماده تهیه شده در نمک،آبگوشت و ماهی شور،زیتون ها ،سس سویا و…)؛سعی نمایید از این گروه به مقدار بسیار کمتر میل کنید.

نان ها و غلات صبحانه می توانند مقدار زیادی نمک داشته باشند،بخصوص اگر بمقدار زیاد میل شوند.تا جاییکه ممکن است برچسب غذایی سس ها و دسرها ،غلات صبحانه ،چیبس ها و پنیر هارا مطالعه کنید و آنهایی را که کمتر نمک و شکر دارند مصرف نمایید.

مقدارنمک مصرفی جهت پخت غذا را نیز کاهش دهید. شما می توانید از ادویه ها یی مانند فلفل ، سیر و پودر لیمو استفاده کنید.

غذاهای سالم را جایگزین غذاهای نمکی ،قندی و پرچرب نمایید تا یک رژیم سالم تر و متعادل تر داشته باشید.